Middagstips så här en tisdag.

Så jag gjorde potatisgratäng för första gången själv. Jag testade att göra så som det stod på ICAs rivna ost fast med lite andra ingredienser, ville tex inte ha i vitlök men tog vanlig lök istället samt andra kryddor.
 
Jag hade inte så mycket potatis men jag skalade och skivade potatisen i tunna skivor. Kokade upp 2,5dl mjölk & 2,5dl Grädde i en kastrull med salt, peppar och pommes krydda. (Enligt receptet ska de va 5dl mjölk plus 1,5dl grädde till 1kg potatis) Jag fin hackade en gullök som åkte i kastrullen tillsammans med potatisen sen kokade jag upp det. Tror jag råkade ta lite för mycket vätska till mängden potatis så det blev ganska såsigt. Jag gillar ju ifs sås så jag ska inte klaga (:
 
Sen hade jag ju glömt starta ugnen så potatisen stod på spisen kanske lite för länge. Jag hällde över blandningen i en folieform jag tillverkat då den ugnssäkra formen var för stor till mängden mat jag gjort. Så är formen för stor kan man alltid göra en egen liten "form" av folie och sen lägga i en ugnssäker form. Tada!
 
Om man kokar upp potatisen till dess att den börjar mjukna och mjölk/grädden börjar tjockna lite så kan man ställa in formen i tio minuter på 250grader enligt receptet. Eftersom jag haft blandningen på spisen lite för länge och potatisen va lite för mjuk för en vanlig person (jag gillar när pasta,ris & potatis är lite mjukare än färdigt) så hällde jag på lite ost och ställde in den på max grader tills osten smällt och fått lite färg.
 
Serverade maten med en vanlig blandsallad med salladskrydda på. Hur gott som helst. Blev väldigt glad över hur resultatet blev men tror kanske att om jag bjudit på maten skulle jag nog få veta att potatisen va lite väl "well done" hehe. 
 
 
Hur brukar du göra din potatisgratäng? Dela gärna dina tips med mig och varandra!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Här får ni följa min vardag.
En vilsen skåning i norrland
och allting började med att
jag 2012 backpackade i Thailand,
blev reseledare och spenderade
sommaren på underbara Skiathos
och vintern i Egypten
Sen dess har jag försökt charma
norrlänningarna med både
min dialekt och dåliga humor.

Familjen är lite långt bort, så jag
skulle också vilja gräva bort
Skåne,fast av anledning att
sen fiska upp det hit till norr.

Jag förgyllar mitt liv med
tv-serier, spännande böcker,
resor till Skåne, nätshopping,
underbara människor och lite fest.

Börjat se glaset som halvfullt,
och livet blev genast ljusare.

RSS 2.0