Dagens middag!

Jag har insett att det inte bara är jag som alltid har slut på idéer när det kommer till matlagning. Så jag tänkte starta en ny kategori här på min sida som heter matlagning och där ska jag försöka lägga in lite bilder, recept och prat om mat för att om vi hjälps åt att tipsa om mat så kanske fler tycker det blir roligare att laga mat.
 
Jag är en sådan person som inte tyckt matlagning varit så kul efter jag tog studenten men helt plötsligt har jag fått lite av intresset tillbaka. Kanske det är så att det är roligare när man inte bara gör mat för man är hungrig och det ska gå snabbt (så man faktiskt bytar ut pastarätterna ibland) och när man gör mat till någon/några andra än bara sig själv.
 
Idag blev det köttfärslimpa med potatis och gräddsås. Jag tycker själv att det är en väldigt lätt lagad mat och något som går att variera mycket. 
 
Köttfärslimpan kan fyllas med olika saker, tex svamp som jag själv testat en gång. Kryddningen kan också variera men vanligast är väl salt, peppar och lök. 
 
Tillagning:
Först blandar man 4msk ströbröd, 1msk potatismjöl och 2dl mjölk (eller vatten), låter detta svälla i ca 10 minuter. Sen blandar man i 400g färs (jag använder mig alltid av blandfärs då jag tycker det är bäst) och 1½tsk salt. Efter det tillsätter man 1½krm peppar, 1 msk hackad lök och ett ägg. Blanda väl men tänk på att inte blanda för länge, de kan göra färsen seg och trådig. Antingen kan man lägga färsen i en brödform och in i ugnen eller kan man bara ta en plåt och forma färsen till en limpa. Penlsa på lite fett eller olja sen in i ugnen på 200C, efter halva tiden sänk ner till 175C. Tiden beror på storleken på limpan men ca 45-60 minuter stod det i den kokbok jag tittade i och jag hade inne min limpa i ca 40-45 minuter.
 
Gör en gräddsås till det är också väldigt enkelt, jag älskar sås så de är väl de jag anser mig vara bäst på i köket (; Man kan använda fett ifrån köttfärslimpan om man vill få lite smak ifrån det men när jag började med min sås fick jag inte något fett från limpan alls så jag tog bara en klick vanligt margarin. När margarinet har smällt stör man på 1msk mjöl (mer eller mindre beroende på hur mycket sås man tänkt göra). Häll på en rejäl skvätt med grädde och vispa ut, häll på mer grädde/mjölk till du fått den konsistens du vill ha på såsen (skulle den bli för tunn kan man enkelt hälla i redning, har du inte färdig redning kan du blanda mjöl & vatten och hälla i såsen) Eftersom jag vill få lite köttsmak men inte kunde få fett/sky från köttfärsslimpan fuskar jag med att slänga i en köttbuljong i såsen. Sen kryddar man med de kryddor man vill ha. Jag använde mig av lökpulver, vitpeppar, kryddpeppar, salt, soya och paprikapulver. 
 
Vill man kan man steka lite lök att ha vid sidan om. Och för all del glöm inte koka potatisen under tiden om du vill ha det till vill säga (;
 
Får du mat över kan du göra som mig här under, matlåda, så slipper man slänga mat i onödan!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Här får ni följa min vardag.
En vilsen skåning i norrland
och allting började med att
jag 2012 backpackade i Thailand,
blev reseledare och spenderade
sommaren på underbara Skiathos
och vintern i Egypten
Sen dess har jag försökt charma
norrlänningarna med både
min dialekt och dåliga humor.

Familjen är lite långt bort, så jag
skulle också vilja gräva bort
Skåne,fast av anledning att
sen fiska upp det hit till norr.

Jag förgyllar mitt liv med
tv-serier, spännande böcker,
resor till Skåne, nätshopping,
underbara människor och lite fest.

Börjat se glaset som halvfullt,
och livet blev genast ljusare.

RSS 2.0